Tijdens de voorbije Kerst zat ik, zoals zovelen met mij, met kinderen en kleinkinderen van een heerlijke Kerstmaaltijd te genieten. Iets mooiers op het eind van het jaar kan ik me nauwelijks voorstellen. Het gezin bij elkaar, de peiler waar onze maatschappij toch op gebouwd is. Een maatschappij die toch al zo verhard de laatste jaren. Een maatschappij van ikke, ikke...

Ik dacht er toen aan dat het wel erg lang geleden was dat ik had terug gekeken op het voorbije jaar, het was nog in de tijd van een echt clubblad. Laat ik deze keer beginnen met de minder leuke dingen dan kunnen we altijd nog leuk en positief eindigen.


Sportief.
Ons eerste elftal dat zo goed aan de competitie begonnen was haalde in 2018 zegge en schrijven nog 1 punt en degradeerde weer roemloos naar de 4e klasse van het zaterdagvoetbal. De chemie tussen trainer en spelers was plots verdwenen en waar de trainer Arne Koeman nog dacht verder te gaan en vooral de jeugd een kans te gaan geven nam hij in mei een beetje anoniem afscheid van Olympia. Ook stopten er een aantal spelers weer mee. Bij de jeugd was er maar 1 kampioen in de voorjaarscompetitie. Ook dat was weer een tijd geleden, maar 1 kampioen! Maar het is nu eenmaal van alle tijden dat er het ene jaar kampioenen bij de vleet zijn en het andere jaar geen een.


Activiteiten.
Het begon er al mee dat de Spareribavond geen doorgang kon vinden. Geen animo genoeg bij de leden. Of kwam het omdat de leverancier niet uit Zeeland kwam? Dan allemaal Olympia. De dag begon zo mooi met het jeugdtoernooi en een prachtige middag tijdens het senioren toernooi. Helaas was het einde zeer tumultueus en absoluut niet des Olympia. Maar ja wanneer de drank is in de man is het met de wijsheid ver te zoeken en als dan een woord verkeerd wordt uitgelegd kan de vlam in de pan slaan. Een verschrikkelijk triest einde van wat altijd een mooie afsluiting is van het seizoen. Over een verharde maatschappij gesproken. Nee geef mij dan maar die fietstochten van vroeger waar de hele familie aan meedeed en waar alleen maar gediscussieerd werd over verkeerd gelezen puntkomma's. Het aantal deelnemers aan de mosselavond was in november ook al minimaal terwijl het toch zo gezellig was.


Tradities en veranderingen.
Piekenavond is niet meer. Het levert niets op. Op donderdag om 23.00 uur de kantine dicht. Om 22.30 uur wordt er al met de stoelen geschoven. De jongens van het 5e roepen al: "dan gaan we maar een kroeg opzoeken"! Er zijn mensen min of meer geruisloos naar de achtergrond verdwenen. Vrijwillig? We zien Diny niet meer op zaterdag in de deuropening van de bestuurskamer staan met het bekende vingertje van: "kom eens even hier"! Met pijn in het hart afscheid genomen en het zal, terecht, nog een tijdje duren voor alles vergeten en vergeven is. Familie van der Schans, die de gezelligheid toch weer terug gebracht hadden in de kantine zo zei men, ook verdwenen. Olympianen die toch zowat hun leven lang alleen maar alles voor de club hebben gegeven. Realiseert men zich hoeveel verdriet en teleurstelling dit bij mensen teweeg kan brengen. Je kunt ouwe schoenen ook te vroeg in de schuur zetten.
Olympia heeft een nieuw kassasysteem. Werkt perfect, is niks mis mee. Positief. Er zijn ook ledenpasjes bijgekomen, werkt ook perfect. Positief. In de drukke pauzes kunnen er wachttijden mee voorkomen worden. Maar wel plastic, nog meer plastic voor de al toch overvolle zee├źn, waar wel een eenzame Nederlander bezig is om ze weer leeg te vissen. Maar straks geen contanten meer bij de club. Positief. Veilig toch! Veranderingen die natuurlijk ook nodig zijn in deze snelle maar ook zeer egoistische wereld.


Een Kerstboom. Wie heeft hem nog niet gemist in de kantine? Weer een traditie die zomaar overboord wordt gegooid. Bezuiniging? Aan me hoela. Dat is dan mooi een verkeerde bezuiniging. Geen fikkie stoken meer op nieuwjaarsdag. Trouwens kan ook niet, ook die traditie is niet meer. Nieuwjaarsreceptie is op de eerste zaterdag na Nieuwjaar als de meesten elkaar al een paar keer gezien en gesproken hebben.
Is dan alles negatief? Nee hoor. Het 1e is inmiddels weer een tijd aan een nieuw sportief seizoen bezig met een nieuwe enthousiaste trainer Frans Ceton. Een trainer die aan een nieuw fris elftal aan het bouwen is met een grote inbreng van jeugdspelers en dan vooral met jeugd van Olympia. Ze staan momenteel zelfs bovenaan in de periodestand. Positief. Het bestuur is druk bezig met de voorbereidingen van de bouw van de nieuwe kleedlokalen. De verzelfstandiging is inmiddels een feit en tijdens de A.L.V. heeft iedereen vast kunnen stellen dat Olympia er financieel goed voorstaat.Positief. De Kaderavond, afgelopen seizoen wederom een groot succes en over een paar weken gaan we met zijn allen naar Oloempiatown. Een thema avond voor de vrijwilligers die als traditie nog wel even stand blijft houden.

Positief.
Tot slot. Het was een bewogen jaar en voor sommigen een zeer bewogen jaar. Maar ik ga er vanuit dat we 2019 weer gezond en fris gaan starten. Dat we ons allemaal voornemen om met onze neuzen weer allemaal dezelfde richting uit te gaan staan. Dat we met onze club weer gaan werken aan sfeer en gezelligheid. De peiler van Olympia'60. Doen we dat met zijn allen dan komt het echt wel goed met de club. En zij die hier niet aan mee willen werken die blijven dan toch lekker thuis. Ik wens jullie allen met jullie familie een heel gelukkig Nieuwjaar en tot ziens op de Kaderavond. En kijk vooral uit met vuurwerk!
SVENSON