JeroenHarry

Vijftig Olympianen waren afgekomen op de jaarlijkse ledenvergadering van Olympia'60. Het bestuur kon over het afgelopen seizoen goed nieuws vertellen.
Olympia'60 is een dynamische, groeiende vereniging waarbij het ledental op een hoogtepunt is en de penningmeester mooie zwarte cijfers kon presenteren.

Tel daarbij de gloednieuwe kleedkameraccommodatie, extra veldverlichting en een nieuwe beleidsplan. Ook voor de (nabije) toekomst staat Olympia'60 er rooskleurig voor. Natuurlijk erg fijn voor een vereniging die in 2020 haar 60 jarige jubileum gaat vieren. 
Toch was er niet alleen positief nieuws te melden. Olympia nam helaas afscheid van twee ervaren bestuursleden. Voorzitter Jeroen de Roos neemt als gevolg van privé-omstandigheden afstand van zijn zetel. Ook secretaris Harry van Rijswijk nam na negen intensieve bestuursjaren afscheid. Voor Harry is een prima opvolger gevonden in de persoon van Cindy van Loon.

Olympia'60 dankt Jeroen en Harry voor hun inzet in het bestuur. Gelukkig gaan we beide heren regelmatig bij Olympia'60 blijven zien. En natuurlijk wensen we Cindy veel succes als secretaris ! 
Maurice Maas (wedstrijdsecretaris) en Rob van den Meijdenberg (PR en Sponsoring) werden voor een nieuwe termijn herkozen in het bestuur. 
Olympia'60 heeft dus nog wel een vacature voor voorzitter. Een positie die een vereniging van ruim 500 leden graag zo snel mogelijk ingevuld wil zien worden.
Tevens is er een vacature voor bestuurslid accommodatiebeheer.
Interesse of tips? Spreek één van de bestuursleden aan of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Namens de Olympia-leden had Mark van Rijen nog mooie woorden voor de afscheid nemende bestuursleden. Graag maken we hier de overige leden deelgenoot van:

Beste Jeroen, beste Harry,

Beste Olympianen hier aanwezig,
Johan Cruijff, de beste voetballer van Nederland aller tijden, zei ooit: ,,Mijn gezin gaat voor alles. Mijn gezin - dat is het enige dat ik écht bezit.’’
Met andere woorden: Johan Cruijff snapt heel goed waarom jullie - Harry en met name jij Jeroen - het besluit hebben genomen om te stoppen als bestuurslid van Olympia’60.
Jeroen,
In oktober 2016 werd jij voorzitter van Olympia’60.

Voorzitter. De moeilijkste functie bij een club. Iedereen heeft een mening over je. Iedereen wil iets van je. Iedereen verwacht veel van je. En doe je het goed voor de één, dan piept de ander. Of omgekeerd.
Harry,
9 jaar lang was jij de secretaris van Olympia’60.

Secretaris. Meest onderschatte functie bij een club. Niemand ziet goed wat je eigenlijk allemaal doet. Het is zoals bij een muur. Het zijn de stenen die opvallen, het zijn de stenen die de muur groot maken. Maar... het is het cement dat de boel bij elkaar houdt. Het is het cement dat zorgt voor een krachtige en stabiele verbinding.

Harry,
9 jaar lang was jij het cement van Olympia. Jij hield de boel bij elkaar. Binnen het bestuur. En binnen de vereniging. Jij was onze cultuurbewaker. Bij jou was het Olympia-DNA in stevige en vertrouwde handen.

Want: vele jaren heb je gevoetbald in de jeugd, daarna vele jaren bij de senioren: Olympia 1, Olympia 2, Olympia 3, Olympia veteranen. Je bent ook nog elftalleider geweest. Barman op de kaderavond. Eigenlijk alles: behalve voorzitter.

Voorzitter en secretaris zijn van Olympia’60, het dagelijks bestuur vormen: Dat is van alles wat. Doen en denken. Korte en lange termijn. Makkelijke beslissingen en hele moeilijke. Winnen en verliezen.
Maar het is vooral aan het stuur zitten. Met een scherpe blik vooruit kijken. Zien wat anderen in de club niet zien, nog niet zien of niet wíllen zien. Dat kan van alles zijn: Bedreigingen. Kansen. Uitdagingen. Ambities. En daar dan bijtijds actie op ondernemen.

Als voorzitter en secretaris lijkt het wel alsof er een magneet in je kont zit. Want op het moment dat alles net lekker soepel draait, dan krijg je altijd weer te maken met tegenslag. Met tegenwind. Teleurstellingen.
Maar je houdt vol, je gaat door omdat.... omdat je ergens in gelooft.
Omdat de club boven alles en iedereen gaat.

Omdat je accu weer helemaal oplaadt als je op woensdagavond hier bent en op alle velden een krioelende massa bezig ziet van jonge, enthousiaste, speelse, talentvolle voetballertjes, onder regie van trainers met passie. Allemaal Olympia.
Soms voel je jezelf als bestuurder onbegrepen. Je bent lekker bezig voor Olympia, maar zien en voelen anderen dat ook zo?

Van dichtbij heb ik het gezien bij onze vorige voorzitter. Toevallig mijn zwager. Hij stuurde de club aan met een nieuwe structuur voor onze jeugd. Daar plukken we nu al jarenlang de vruchten van. Een prachtig aantal jeugdleden. En een betere doorstroming naar de senioren dan ooit. Kijk naar de gemiddelde leeftijd van Olympia 1, 2 en 3. Maar toen vond niet iedereen dat nieuwe jeugdbeleid even nodig en ook niet even leuk.
Het is de eeuwige vraag: Waarom veranderen? Want het gaat toch al jaren goed bij Olympia? Waarom moet het nu anders? Vrijwilligers die zich al jaren sterk maken voor Olympia, gaan twijfelen. Doen wij het niet goed soms? Jawel! Maar…
… als dagelijks bestuur en zeker als voorzitter, moet je geen vrienden maken. Je moet beleid maken. Doen wat goed is voor de toekomst van de club. Reageren op iets wat er nog niet is. Maar wat er wel aankomt. Dus moet je anticiperen, makkelijke én moeilijke keuzes maken.

Een goede voorzitter zorgt voor verandering. Want: de wereld om ons heen verandert. Dus moet Olympia mee veranderen. Continu. Of we nu willen of niet.
Jeroen,
Toen jij bij Olympia kwam, stond Olympia op de drempel van ‘iets nieuws’. Nou ja, iets: Eén van de grootste veranderingen in de clubgeschiedenis. Verzelfstandiging van sportpark Crispijn.

Voor Olympia: Een mooie kans om zelf keuzes te maken. In plaats van de gemeente. Maar ook: een sprong in het diepe. Een weg met veel obstakels en valkuilen.
Een mooi project voor een voorzitter met visie, lef, daadkracht en stuurmanskunst.
Een mooi project ook voor een secretaris met gevoel voor het DNA van Olympia: wat kan wel, wat kan niet? Wanneer vliegen we de bocht uit?
We zijn nu drie jaar verder. Natuurlijk is niet alles vlekkeloos gegaan.
Alles is ook nog niet klaar.
Maar om nogmaals met de woorden van Johan Cruijff te spreken:
,,Die op het oog simpele oplossing, die blijkt in de praktijk vaak het moeilijkst.’’

Beste Olympianen: Kijk om je heen. En geniet. Wees trots.
Hier staat een club die helemaal up-to-date is voor de toekomst.
Nieuwe kleedlokalen
Nieuw beleidsplan
Nieuwe lichtmasten op b-veld
Nieuw Hertog-Jan veld
Nieuwe fietsenstalling
Nieuw betaalsysteem Olympia-clubcard

Face lift van kantine
Nieuw plafond
Nieuwe toiletten
Nieuwe keuken
Nieuwe koelingen
En last but not least:
Twee nieuwe biertanks van 500 liter
Wat zullen we drinken, 7 dagen lang?
Dat alles gerealiseerd dankzij bestuurlijk lef plus de enorme inzet van met hart en ziel betrokken Olympianen. Een harde kern is ontzettend hard aan de slag gegaan met een mega-klus. Allemaal voor Olympia. Forza Olympia! Hulde! Dank!
Het is 9 oktober 2019 en de toekomst lonkt naar Olympia’60. Sportpark Crispijn is getransformeerd van een kuis versleten boeltje tot een eigentijdse, stoere, robuuste accommodatie. Een frisse voedingsbodem voor plezier en prestatie.
Jeroen!
Onder jouw voorzitterschap zijn er bij Olympia heel wat muren omgegaan. Letterlijk. Muren die al tientallen jaren stonden. Maar het was beter voor Olympia dat ze plat gingen. Om plaats te maken voor andere contouren, een ander concept, een andere uitstraling.
Jeroen!
Regelmatig was je koppig, vaak ongeduldig. Soms zelfs een botte knoest. Hier en daar knetterde en knalde het. Maar we hebben je zelf in huis gehaald. En als je van DongenIce komt, dan ben je natuurlijk een koele kikker, een Ice Man. Maar wel één, zo weten intimi, met een klein, gevoelig, trots rood-wit hartje.
Harry!
Regelmatig was je behoedzaam, vaak een Pietje precies. Soms zelfs een kommaneuker. Hier en daar weigerde je de sprong naar een nieuwe overkant te maken. Te diep water. Teveel golven. Soms ook teveel koudwatervrees. Maar je bent een kind van de club. En als je hier bent opgegroeid, dan heb je recht van spreken, dan mag je een waarschuwende vinger opsteken, dan moet je het geweten en het kompas van de club zijn.

Harry,
Na 9 jaar vind je het beter voor de club dat er een andere secretaris komt. Iemand met een frisse blik. Je had best nog even door kunnen gaan. Maar: de nieuwe muren staan nu bij Olympia. Ze zijn ook gevoegd met nieuw cement. Op een andere manier zul jij als beproefd bindmiddel verbonden blijven aan Olympia. Blijf alsjeblieft de kritische DNA-bewaker.
Beste voorzitter, beste secretaris,
Juist omdat jullie zo totaal verschillend zijn, juist daarom vormden jullie een perfect tandem. De één voorop, de ander achterop. De één trappen, de ander remmen.
Allebei een Olympia-petje op.
Beste Jeroen,
Vanuit betrouwbare bron, de bardames, heb ik vernomen dat jij recordhouder bent frikandellen bestellen. En dan niet na de wedstrijd. Maar ‘gewoon’ om 10 over 11 in de ochtend. Met een dikke klodder mayonaise. Kijk, als je dat doet, dan is er geen enkele twijfel: dan ben je een échte Olympiaan.
Beste Harry,
Vanuit betrouwbare bron, je vrouw, heb ik vernomen dat in de afgelopen 9 jaar er één woord is dat je met afstand het vaakst hebt gezegd. Dat woord begint met een O en eindigt op ...pia. Oftewel: Olympia zit diep in jouw hart.
Beste Jeroen en beste Harry,
Dank voor alle energie, kennis en ervaring die jullie in de vitaliteit van onze club hebben gestoken. Jullie hebben veel gezaaid, veel geschoffeld. Jullie gingen door waar veel anderen zouden zijn gestopt.

Nu is voor jullie het moment daar om te stoppen. Maar wat is stoppen?
Elk einde is een nieuw begin.
Olympia laat jullie met een gerust hart gaan als voorzitter en secretaris, want we weten zeker: We zien elkaar snel weer. Langs de lijn of in de kantine. Allemaal Olympia!
Jeroen, jouw laatste frikandel heb je hier vast nog niet gegeten.
Harry, op de laatste zaterdag voor Kerst drinken we samen vast weer ons traditionele biertje bij de Olympia voetbalquiz.
En als jullie dan straks 6o jaar zijn, zoals Olympia komend jaar, dan staat de werkploeg elke vrijdag met open armen klaar. Dan mogen jullie de kleedkamers komen schoonmaken, waar je als dagelijks bestuur ooit zelf het officiële startschot voor hebt gegeven.
Tot slot:
Beste Jeroen, beste Harry,
Denk aan jullie bestuursperiode bij Olympia’60 terug, met in je achterhoofd een van de mooiste wijsheden van Johan Cruijff.
Ik citeer:
“Wij hebben het uitstekend gedaan, simpelweg omdat we niet beter konden.”
Veel geluk, veel gezondheid.
Het ga jullie goed!