Olympia'60: Sportief én gezellig

Of het nou een voetbalwedstrijd is, een feestavond voor de senioren dan wel een dwergtocht voor de jeugd - bij Olympia'60 slaagt men er in sportiviteit, ambitie en gezelligheid op bijzondere wijze te combineren. Dat levert een unieke vereniging op.

kantine4

Olympia'60 is niet de grootste vereniging van Dongen, maar wel een van de meest opmerkelijke. Voor zowel jeugd als senioren valt er een boel te beleven. Wie eenmaal kennis heeft gemaakt met de aparte sfeer op sportpark Crispijnhof, loopt grote kans besmet te raken met het Olympia-virus. Want eens Olympiaan, altijd Olympiaan.

Voetbal is natuurlijk het hoofddoel. Door de introductie van het kaboutervoetbal kun je al op 4-jarige leeftijd (!) beginnen bij Olympia. Gezien de grote belangstelling, kunnen we zeker spreken van een succes. Het is prachtig te aanschouwen hoe die kleintjes in de weer zijn met een bal, trappen en gillen, en trachten het eerste (en tweede, tiende, twintigste) doelpunt van hun leven te maken.

De jeugdafdeling van Olympia staat behalve om de competitiewedstrijden, trainingen en toernooien, ook bekend om de populaire extra activiteiten die worden georganiseerd. Dat kan verschillen van een sinterklaasavond tot een dwergtocht in het donker in de bossen. Jaarlijks hoogtepunt is het geheel verzorgde weekeinde-kamp, waarbij vele seniorenleden van de club en ouders zorgen voor begeleiding én hilarische impulsen.

Olympia is trots op zijn thuishaven, die prima past bij het karakter van de club. Het sportcomplex - gelegen aan het kanaal en toegankelijk met de auto via een inrit in de Kerkstraat of met de fiets via een doorgang bij de Hertogjanstraat - is knus, comfortabel, niet te groot en niet te klein. Kortom, voor voetballer en toeschouwer een prettige plek om te vertoeven. Zowel de trainingsaccommodatie als het hoofdveld zijn prima te zien vanuit de kantine. Zelfs het tweede wedstrijdveld is goed zichtbaar. De koffie staat er altijd klaar, uit de tap komt een lekker pilsje, en voor de kleintjes zijn er snoepzakken en frikandellen.

Geen wonder dat er altijd veel aanloop van belangstellenden is op Crispijnhof, vooral op zaterdag als de wedstrijden van zowel de jeugd- als de seniorenteams worden gespeeld. Al sinds de oprichting in 1960 is Olympia - dat speelt in het originele Feyenoord-tenue, dus met rood-wit shirt en zwarte broek - een échte zaterdagclub. Dat heeft als grote voordeel dat in een tijdsbestek van zo'n zes uur alle wedstrijden worden gespeeld, waardoor jong en oud, selectie- en niet-selectiespelers, elkaar haast automatisch leren kennen. Dat verstevigt de onderlinge band en het respect voor elkaars prestaties.

Het spelen van verzorgd, aanvallend voetbal is een van de belangrijkste uitgangspunten die zijn opgenomen in het beleidsplan van Olympia. Het bestuur heeft zichzelf de verplichting opgelegd om te zorgen voor een goede, vakbekwame trainersstaf. Daarnaast wordt er door speciale werkgroepen en commissies aandacht besteed aan ondersteunende activiteiten. Dit alles ter verhoging van de sportieve prestaties, maar ook ter verhoging van sfeer.

Zeer drukbezocht zijn de feestaconden zoals een Duitse feestavond (met bratwurst en grote pullen bier),de playbackshow en de Nacht van het Levenslied. Groot feest was het ook toen het tweede elftal (enkele seizoenen gelden) en het eerste (in 2004) kampioen werden. In 2016 was die eer voor Olympia'60 1. En natuurlijk worden jaarlijks altijd een paar jeugdteams kampioen.

Natuurlijk werd het gouden jubileum in 2010 groots gevierd met activiteiten voor jong en oud. Olympia bewees hier 50 jaar jong te zijn. Ook in 2020 zal het 60 jarige jubileum uitgebreid gevierd worden.

Maar eigenlijk is zo'n aanleiding helemaal niet nodig. Bij Olympia is er haast elke zaterdag sprake van een bijzondere combinatie van liefde voor het voetbal, sportieve ambities en Brabantse gezelligheid. Echt waar, kom gerust eens kijken.